Pohánka v racionálnej výžive
Autori: Ing. Vladimír Šmajstrla,CSc. Ing. Soňa Šmajstrlová- Petrová
Obsah:
Predslov - 5
Súčasné názory na racionálnu výživu človeka - 6
Pôvod a história pestovania pohánky - 9
Botanická a biologická charakteristika - 14
Sortiment pohánky - 17
Pestovanie pohánky - 18
Choroby a škodcovia pohánky - 23
Potravinárske spracovanie pohánky - 25
Technológia vylúpania pohánky - 25
Charakteristika jednotlivých mlynárenských výrobkov a odpadov - 26
Výroba pohánkových krúpok a pohánkovej múka v domácnosti - 28
Príprava múky a krúpok na ručnom žarnove - 28
Príprava krúpok a múky ručným mlynčekom na šrotovanie obilia - 28
Vylúpavanie pohánkových nažiek v mixéri - 29
Výživná hodnota pohánky - 31
Chemické zloženie nažiek a pohánkových produktov - 32
Dietetické vlastnosti pohánky - 33
Kuchynské využitie pohánky - 37
Všeobecné zásady prípravy jedál z pohánky - 37
Polievky - 39
Polievky z pohánkových krúpok - 39
Polievky z pohánkovej múky - 40
Pohánka ako príloha k mäsitým jedlám - 41
Pokrmy z mäsa a pohánky - 43
Pokrmy zo zeleniny a pohánky - 46
Pokrmy s hubami a s pohánkou - 49
Iné jedlá z pohánkových krúpok - 50
Nákypy z pohánky - 52
Sladké kaše z pohánky - 53
Múčniky a cestoviny - 54
Iné jedlá z pohánkovej múky - 57
Využitie pohánky v prírodnej liečbe - 60
Použitá literatúra - 61
Zoznam receptov - 63